måndag 3 februari 2014

Kvinnliga Kroppsbehåringen.Det har tydligen varit lite diskussion kring Nour El-Refais håriga armhålor under Melodifestivalen och nu tänker jag slänga in lite av mina åsikter i den oändliga diskussionen om den Kvinnliga Kroppsbehåringen.

Det kommer alltid finnas preferenser, det går inte att undvika. Vissa kommer tycka det är oattraktivt, andra kommer tycka det är attraktivt och vissa är likgiltiga. Fine, det är helt okej att ha preferenser. Vad som dock får mig att gnissla tänder är att det här ärligt talat inte längre kan räknas till en preferens, utan just nu är det, sorgligt nog, en genusnorm. Om ni inte håller med mig nu, tänk på hur många gånger vi får höra "Brunetter?! Nä, fy fan vad äckligt. Jag skulle aldrig kunna vara med en kvinna som inte är blondin!" kontra de gångerna vi får höra "Håriga kvinnor?! Nä, fy fan vad äckligt. Jag skulle aldrig kunna vara med en kvinna som inte rakar sig!". Visst finns det en markant skillnad på de två?

Om vi sedan byter ägare på armhålorna och säger att det var Anders Jansson, den andra programledaren, som var ute på scen i ärmlös tröja och det glimtade fram lite hår. Hade det kommit med i nyheterna? Hade det blivit ett ramaskri? Hade det hyllats? Hade folk ens tänkt på det? Mest troligt är svaret nej. Varför är svaret nej den här gången? För Anders Jansson är inte en kvinna. Och om någon påstår något annat så ljuger de för sig själva, för som det ser ut i dagens samhälle så är det accepterat att män har hår medan kvinnor förväntas att raka sig.

Jag fick höra argumentet att det är ofräscht att ha hår under armarna och på benen för att man per automatik svettas mer och det kräver att man är betydligt mer noggrann och frekvent i sin personliga hygien än vad man måste vara som en rakad kvinna. Märk väl att det utgick från kvinnor. Männen nämndes inte ens. För, återigen, är det helt okej och naturligt för män att ha hår på ben och under armar trots att det växer där på både män och kvinnor utan att någon av oss ber om det. Varför blir det automatiskt mer ofräscht om en kvinna har hår än om en man har hår? Vad är det med att ha en vagina/vara en person som identifierar sig som kvinna som gör att hår blir äckligt, okvinnligt och ohygieniskt? Och varför kan vi inte bara acceptera en individs personliga val att göra vad fan de vill med sitt kroppshår, vare sig de vill raka bort allt, ansa vissa ställen eller låta allt växa vilt? Varför måste det ens vara en diskussion?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar